vrijdag, 27 mei 2016

DE WEBSITE VOOR DE SCHEEPVAART EN SCHEEPSBOUW IN DE LAGE LANDEN
 
 

Inloggen op het leden gedeelte Maart 2016

Wereldhavendagen 4, 5 en 6 september 2009
De 32e editie van de Wereldhavendagen 

Voor de 32e keer vinden de Wereldhavendagen plaats in het centrum van Rotterdam. Op 4, 5 en 6 september worden alle facetten van de haven aan de bezoeker getoond. Haven en stad zijn in Rotterdam nauw met elkaar verbonden. Bezoekers worden op een informatieve en ludieke manier geïnformeerd over wat er in de haven gebeurt. Vanaf de Coolsingel wordt u met havenelemenenten naar de Wereldhavendagen geleid. Daar staat u veel havenspektakel op het water te wachten. De havenbedrijven op de kades presenteren zich met zo veel mogelijk bijzonder havenmaterieel, grote kranen, innovatieve projecten en schepen die van binnen bezocht mogen worden.
(18/08/09)


Bommelding legt scheepslift lam

Aziatische verladers willen front vormen tegen reders

De Asian Shippers' Council (ASC) zegt dat verladers in Azië meertoeslagen op de zeevracht betalen dan waar ook ter wereld. Ze kunnen niet begrijpen dat in tijden van dalende volumes en een overaanbod aan scheepscapaciteit nog een piekseizoentoeslag wordt ingevoerd. Ze klagen het gebruik aan van toeslagen als lapmiddel voor de lage vrachtprijs en pleiten voor een all-in tarief. 
 (18/08/09)


IMO verlaagt alcoholpromillage zeelui

De International Maritime Organisation (IMO) verlaagt de richtwaarde voor het alcoholpromillage bij de bemanningen mogelijk tot 0,5. Nu geldt een richtwaarde van 0,8 promille in de internationale scheepvaart.

De lagere bovengrens voor alcoholgebruik is een voorstel van Duitsland en Iran, stelt een IMO-woordvoerder in de Duitse krant het Hamburger Abendblatt. Een beslissing over het nieuwe voorschrift valt naar alle verwachting dit jaar. Bij een positief besluit treedt het strengere alcoholregime over drie jaar in werking. (16/02/09)
Partners gezocht
Bij Verbrugge staat de deur open voor rederijen die een minderheidsparticipatie zouden willen nemen in de containerterminal die de Zeeuwse overslaggroep in Vlissingen wil gaan uitbouwen. Ook bij de Scaldia Container Terminal, die de Belgische groepen Sea-Invest en Zuidnatie uitbouwen, behoort die optie tot de mogelijkheden. Verbrugge wil een bestaande terminal aan de Quarleshaven omturnen om er een installatie voor grootschalige containerbehandeling van te maken. De Zeeuwse groep ging daarvoor in zee met het Duitse Eurogate. Samen zullen de twee groepen de meerderheid in de installatie behouden, maar voor geïnteresseerde reders kan plaats gemaakt worden in het aandeelhouderschap van de terminal. Voor de start van de operaties wordt alvast met enige vertraging gerekend, gelet op de economische situatie, zei een vertegenwoordiger van Verbrugge op een door Zeeland Seaports georganiseerd persbezoek. De ingebruikname stond aanvankelijk gepland voor 2011. Dat zou nu ten vroegste 2012 worden.

Voor de aanleg van de Scaldia Container Terminal vorderen de werkzaamheden intussen gestaag. Ook daar is participatie door rederijklanten mogelijk. (16/02/09)


CSAV verschuift IMEX-dienst naar Rotterdam
De Chileense rederij CSAV gaat half maart haar IMEX-dienst (India Middle East Europe Express) overhevelen van Antwerpen (Antwerp Gateway-terminal) naar de haven van Rotterdam, waar de schepen behandeld zullen worden aan de ECT Home Terminal. De IMEX-dienst is in Antwerpen goed voor zo'n 50.000 teu per jaar.

De wekelijkse IMEX-dienst wordt uitgebaat met een vloot van zes containerschepen van 2.800 teu. Reden voor de transfer zijn de zeer voordelige voorwaarden die Rotterdam biedt op het vlak van de aanloopkosten. (16/02/09)

Zeelui verdronken na schipbreuk in Japanse Zee


Vijf Indonesische en drie Chinese bemanningsleden van een zinkend vrachtschip zijn zondag verdronken toen een poging om hen te redden moest worden opgegeven vanwege zes meter hoge golven.
De zestien bemanningsleden van de New Star hadden zich in twee opblaasbare reddingssloepen begeven toen het schip op zo'n negentig kilometer van Nachodka, in het Russische Verre Oosten, water begon te maken. Schepen van de Russische kustwacht redden de acht opvarenden van een van de boten, maar slaagden er ondanks herhaalde pogingen niet in ook de andere acht op te pikken. Alle acht kwamen in het water terecht en zijn vrijwel zeker verdronken. De kustwacht zoekt nog naar de lichamen.

De New Star, die onder de vlag van Sierra Leone voer, had een lading afgeleverd in Nachodka en voer leeg naar een nog onbekende bestemming. De geredde zeelui zijn ook afkomstig uit China en Indonesië. (16/02/09)


Inwerkingtreding ADNR 2009 vertraagd
De Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR) heeft besloten de inwerkingtreding van het ADNR 2009) uit te stellen tot 1 maart 2009. Reden van het uitstel is enerzijds omdat de Nederlandse versie van het ADNR 2009 op 1 januari 2009, de oorspronkelijk voorziene datum van inwerkingtreding, nog niet is voltooid.

Daarnaast treedt het Europese Verdrag over het internationale vervoer van gevaarlijke goederen in de binnenvaart (ADN) in werking op 28 februari 2009. Met het besluit wordt naar de mening van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart de ontstane situatie, in het bijzonder voor de sector van de verladers en voor de scheepvaart, verduidelijkt. (18/02/08)


Wrak 'Belgica' kan geborgen worden

Het wrak van het schip de 'Belgica' dat al sinds 1940 voor de kust van het Noorse Harstad ligt, kan geborgen worden. Dat concludeert een team duikers dat het schip onlangs heeft bezocht. 

De 'Belgica' kan zonder overdrijven een legendarisch schip worden genoemd. De Belgische ontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache vertrok in 1897 met het schip richting de Zuidpool. Nadat de 'Belgica' op 15 april 1898 de zuidpoolcirkel overstak, ontstonden er problemen. Het schip kwam op 70° zuiderbreedte vast te zitten in het ijs. Pogingen van de expeditieleden om het schip los te krijgen haalden niets uit. Voor het eerst in de geschiedenis moest een expeditie overwinteren in het zuidpoolgebied. (18/02/08)

Nieuwe kans Enterse scheepswerf
De realisatie van een scheepswerf voor de Enterse Zomp bij De Lee komt ineens heel dichtbij. Doordat de Europese Unie extra geld beschikbaar stelt, kan alsnog begonnen worden met de bouw van een werf en een onderkomen voor de zomp in Enter.

Voorwaarde bij de subsidie is wel dat het gebouw en de werf er in juni al grotendeels moeten staan. Omdat daardoor een enorme tijdsdruk ontstaat, wil de gemeente Wierden de aanbesteding niet openbaar doen, zoals dat officieel moet, maar enkele bedrijven daarvoor benaderen. Op die manier kan enkele weken tijd gewonnen worden, meldt het college.

De realisatie van de Enterse Waarf speelt al enige tijd. Eind vorig jaar leek het erop dat daadwerkelijk begonnen kon worden, dankzij een Europese subsidie. Buiten verwachting van de gemeente kwam het project echter niet aanmerking voor de subsidie.

Nu Europa alsnog geld beschikbaar stelt, verwacht de gemeente dat er dit keer wel een bijdrage beschikbaar komt. 'De provincie erkent dat het project Enterse Waarf vorig jaar al in aanmerking kwam voor een subsidie en dus nu een voorrangspositie krijgt', zo meldt het college optimistisch. Het project kost in totaal bijna een miljoen euro. (18/02/08)


Shortsea shipping blijft op groeikoers
Ondanks de tegenvallende cijfers van de laatste maanden van het jaar is in 2008 opnieuw een recordhoeveelheid vracht via shortsea vervoerd. De vier Vlaamse havens lieten samen 133.185.181 ton goederen optekenen, goed voor een volumestijging met 3,04% ten opzichte van 2007.

Uit de cijfers die zopas door het Vlaamse Promotiebureau voor Shortsea Shipping zijn bekendgemaakt blijkt dat de groei het sterkst was in de haven van Antwerpen. Daar steeg de kortevaarttrafiek met bijna 4 miljoen ton (tot 85,2 miljoen ton) ten opzichte van 2007. (18/02/08)

Renovatie Mercatorschip mooi op schema
De Mercator wordt eind maart weer op zijn ligplaats in Oostende verwacht. Ondertussen zoekt vzw Zeilschip Mercator extra geld.

De Mercator verliet in oktober vorig jaar zijn vaste stek in het gelijknamige dok tussen het Oostendse stadhuis en het station voor dringende herstellingen. Zes maanden zouden de werkzaamheden duren, en die planning blijkt vandaag te kloppen. Zonder extra problemen wordt de driemaster, die momenteel wordt genoveerd op de scheepswerf IDP, opnieuw in het Mercatordok verwacht tegen eind maart of begin april.

'De eerste mast werd al opnieuw bevestigd. Donderdag volgt een tweede mast. Als alles volgens plan verloopt, moet de Mercator eind maart weer op zijn vaste stek liggen', zegt Jo Dielman, afgevaardigd beheerder van vzw Zeilschip Mercator.

De Oostendenaars en de dagjesmensen in de badstad zijn de Mercator nog niet vergeten. In afwachting van de verhuizing van het schip, dat in 1936 het stoffelijk overschot van Pater Damiaan naar België overbracht, lopen de reservaties al vlotjes binnen voor de nieuwe Mercator.

'Onze organisatie is volop bezig met de voorbereidingen. Er zijn ondertussen al heel wat reservaties binnen, en dat doet ons plezier. Het gaat om gewone bezoeken, maar ook om feesten en recepties', vertelt Dielman. (18/02/08)


Activiteiten Maersk LNG over naar Maersk FPSOs

Vanaf 1 April 2009 zal de verantwoordelijkheid voor de Liquefied Natural Gas (LNG) activiteiten binnen de A.P. Moller - Maersk Group overgaan van Maersk Tankers naar Maersk FPSOs. LNG valt dan onder de verantwoordelijkheid van Paul Carsten Pedersen, CEO van Maersk FPSOs. (18/02/08)


E-mail adres:
Wachtwoord:

Inlog gevevens vergeten? Vraag uw gegevens op
Nog geen inlog gegevens? schrijf hier in